responsive ιστοσελίδες

Συμβουλές Προβολής στο Internet - Internet Consulting


Η καραμέλα "πρώτος στο Google"...

Σε παλαιότερες εποχές στην Ελλάδα, λίγοι επιχειρηματίες είχαν συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες και το πόσο απαραίτητο είναι το Google. Αντιθέτως πλέον, ακόμα και επιχειρηματίες οι οποίοι δεν έχουν αρκετές γνώσεις περί θεμάτων υπολογιστών / ίντερνετ, σε μία συζήτηση με κάποια εταιρία ή αντιπρόσωπο που θα αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας τους, αφού ολοκληρωθεί το θέμα του ζητούμενου από την ιστοσελίδα, η αμέσως επόμενη ερώτηση κατά πάσα πιθανότητα, είναι "Πώς θα με βρίσκουν στο Google?", ή έρχεται και σε μορφή προστακτικής "Θέλω να είμαι πρώτος στο Google". Πάνω σε αυτήν την ανάγκη των επιχειρηματιών λοιπόν έχουν "πατήσει" πολλές εταιρίες ("μικρές" και "μεγάλες") και πλέον η προσέγγισή τους στους πιθανούς μελλοντικούς πελάτες, είναι σε γενικές γραμμές η "Μπορούμε να βγάλουμε την ιστοσελίδα σας πρώτη στο Google", αλλά έρχεται και σε μορφή υπερβολής, "Η ιστοσελίδα σας θα είναι πρώτη για πάντα και με όποιες λέξεις-κλειδιά επιθυμείτε". Συγκεκριμένα, αυτές οι προτάσεις προέρχονται από εταιρίες που βρίσκονται πολλά χρόνια στον χώρο.


Γεγονός: ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ εγγύση από κανέναν ότι η οποιαδήποτε ιστοσελίδα μπορεί να είναι πάντα πρώτη ανάμεσα σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια αποτελέσματα. ΚΑΜΙΑ εταιρία δεν μπορεί να το εγγυηθεί, καθώς απλά δεν είναι εφικτό, μιλώντας πάντα για οργανικά/φυσικά αποτελέσματα χωρίς την χρήση διαφημιστικών καμπανιών. Ένας πολύ απλός και αρκετός λόγος είναι ότι οι αλγόριθμοι του Google ανανεώνονται αρκετά συχνά και -πέρα από το ότι είναι δύσκολο έως και αδύνατον να γνωρίζουν εταιρίες την ακριβή λειτουργία τους- είναι κοινή λογική το ότι δεν γίνεται ενώ το Google ανανεώνεται διαρκώς και καθημερινά "ανεβαίνει" μεγάλος όγκος νέων ιστοσελίδων, μία σελίδα να μένει σταθερή σε κάποια θέση για πάντα.


Σαφώς και είναι εφικτό να μπορεί μία ιστοσελίδα να φέρει πολύ καλά οργανικά/φυσικά αποτελέσματα στο Google, όμως αυτό δεν είναι κάτι που μένει αναλλοίωτο. Πολλοί δεν ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι για να "πάει καλά" μία ιστοσελίδα στα οργανικά/φυσικά αποτελέσματα του Google, ΔΕΝ είναι υπόθεση μόνο της εταιρίας και το πως θα έχει αναπτύξει την ιστοσελίδα, αλλά και του ίδιου του ενδιαφερόμενου. Μία ιστοσελίδα λίγες φορές μπορεί να σταθεί μόνη της στο Google, αν ο κάτοχός της δεν την διαδίδει με οποιοδήποτε μέσω επιθυμεί, έτσι ώστε να αποκτήσει επισκεψιμότητα. Όμως για όσα αφορούν αποκλειστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες της οποιαδήποτε εταιρίας, παρακάτω σας ενημερώνουμε εν συντομία για δύο πολύ απλά πραγματάκια τα οποία μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο κάτοχο ιστοσελίδας:


1) Ζητήστε ζωντανά παραδείγματα από ιστοσελίδες στις οποίες η εταιρία έχει προσφέρει υπηρεσίες SEO (Search Engine Optimization) και δείτε με πόσες, ποιές λέξεις-κλειδιά εμφανίζονται και σε ποιά θέση ή σελίδα. ΜΗΝ λαμβάνετε υπόψιν τα αποτελέσματα των διαφημιζομένων (δεξιά στήλη και πολλές φορές το κίτρινο πλαίσιο πάνω από τα φυσικά αποτελέσματα τα οποία αναφέρουν από πάνω Σύνδεσμοι Διαφημιζομένων).


2) Σε δηλώσεις υπερβολής "Η ιστοσελίδα σας θα είναι πάντα πρώτη", "Η ιστοσελίδα σας θα είναι πρώτη με όποια λέξη-κλειδί θέλετε", ζητήστε συμβόλαιο το οποίο να δεσμεύει την επιχείρηση πως αν η ιστοσελίδα σας δεν παρέχει αυτό το οποίο υποσχέθηκε, θα λάβετε τα χρήματά σας πίσω. Δείτε έπειτα την αντίδρασή τους.


Μην ξεχνάτε! Είναι ΕΠΙΤΥΧΙΑ για μία ιστοσελίδα -για την οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί διαφημιστικές καμπάνιες- να βρίσκεται με ΠΟΛΛΕΣ λέξεις-κλειδιά εντός των τεσσάρων πρώτων σελίδων αποτελεσμάτων του Google. Δεν είναι πρόκειται για προσωπική άποψη, αλλά για γεγονός.Προσοχή στις "Φθηνές" Ιστοσελίδες...

Μέσα σε μία κοινωνία όπου ΟΛΟΙ "φτιάχνουν site", σίγουρα θα έχετε δει διαφημίσεις στο Google, ενοχλητικά newsletters, banners, ή απλά αναφορές σε ιστοσελίδες "επιχειρήσεων" να αναφέρουν:


"Αποκτήστε τώρα το δικό σας E-shop με 200 ευρώ!"
"Απλή ιστοσελίδα από 80 ευρώ"
"Δυναμική ιστοσελίδα με 120 ευρώ!"
"Απλό site 69ευρώ. Site με απεριόριστες δυνατότητες 99 ευρώ."
"Ιστοσελίδα ή E-Shop με 5 ευρώ το μήνα!!"


και πολύ πιθανόν να έχετε δει και χαμηλότερες τιμές, ή ακόμα και πιό υπερβολικές αναφορές.


Πέρα από τα "ψιλά γράμματα" για τα οποία ενημερώνεστε αργότερα στους περισσότερους, ή πολύ απλά βρίσκεστε σε μία κατάσταση όπου προσπαθούν να σας χρεώσουν στην οποιαδήποτε επόμενη κίνησή τους, π.χ.:


"-Θα ήθελα να μου τοποθετήσετε μία εικονίτσα στο αριστερό μέρος της ιστοσελίδας μου.
-Μάλιστα, κοστίζει 40 ευρώ."


ή ενώ έχετε πληρώσει για δυναμική ιστοσελίδα έτσι ώστε να έχετε την διαχείριση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εσείς...


"-Γεια σας, θα ήθελα να προσθέσω ένα νέο μενού και δεν μπορώ, μπορείτε να με βοηθήσετε?
-Το πακέτο υποστήριξης που έχετε πληρώσει, δεν καλύπτει αυτή την δυνατότητα."


...αξίζει να αναρωτηθείτε επίσης για το τι ποιότητας θα είναι η ιστοσελίδα που θα παραλάβετε.


Αναρωτηθείτε, θα μπορούν να βρουν την ιστοσελίδα σας? Αυτός δεν ήταν και ο λόγος που εξ'αρχής επενδύσατε σε αυτήν?


Τροφή για σκέψη...Η τάση "banners / καταχωρήσεις"...

Προτείνουμε την προσοχή στους κατόχους ιστοσελίδων οι οποίοι αναζητούν (ή τους έχει γίνει πρόταση για) τρόπους προώθησης της ιστοσελίδας τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες αλλά και εταιρίες, οι οποίοι προτείνουν την προσθήκη banner στην ιστοσελίδα τους, προκειμένου να διαφημίσετε την ιστοσελίδα σας. Επίσης, υπάρχουν και οι ιστοσελίδες τύπου online επιχειρηματικοί κατάλογοι οι οποίοι χρεώνουν κάποιο κόστος για μία καταχώρηση της επιχείρησής/ιστοσελίδας σας.


Πιθανή/ Προτεινόμενη λύση:


Πριν προβείτε σε συμφωνία, κάντε μία έρευνα και δείτε, ποιά ιστοσελίδα είναι αυτή, ποιοί/πόσοι οι πελάτες τους?


Βρίσκεται στα αποτελέσματα του Google με κάποια σχετική λέξη όταν την αναζητάτε?
Αν δεν την βρίσκετε πουθενά, τότε πολύ απλά δεν είναι απαραίτητο ότι πρόκειται για απατεωνιά (κάποιες φορές ίσως), αλλά για μία κίνηση η οποία θα κοστίσει, όμως δεν θα βοηθήσει καθόλου την επιχείρηση/ιστοσελίδα σας.


Υπάρχουν τεράστιοι και πολύ γνωστοί online επιχειρηματικοί κατάλογοι οι οποίοι είναι δωρεάν και έχουν σίγουρα 10πλάσια τουλάχιστον επισκεψιμότητα, στους οποίους μπορείτε να καταχωρήσετε την επιχείρησή σας (όχι με banner), όπως Κατάλογος in.gr, Χρυσός Οδηγός, vrisko.gr κτλ.


Υπάρχουν τρομερά λίγες πιθανότητες να βρει κάποιος την επιχείρησή σας, αν δεν γνωρίζει την ιστοσελίδα στην οποία θα καταχωρηθείτε. Το 90% των χρηστών, θα ψάξουν κατευθείαν στο Google για την επιχείρηση που θέλουν. Για να βρει κάποιος την επιχείρησή σας σε μία τέτοια ιστοσελίδα, θα πρέπει να την γνωρίζει και να μπει στην διαδικασία να την ψάξει εντός. Αναρωτηθείτε λοιπόν, ποιές οι πιθανότητες να ψάξει κάποιος σε έναν άγνωστο online επιχειρηματικό κατάλογο και ποιές να ψάξει στο Google?


Αντιθέτως λοιπόν, μπορείτε να αναζητήσετε ιστοσελίδες γνωστές (π.χ. ειδησεογραφικές ιστοσελίδες) και με μεγάλη επισκεψιμότητα για την τοποθέτηση banners αν επιθυμείτε να έχετε κάποιο οικονομικό όφελος. Βεβαίως το κόστος θα είναι μεγάλο, όμως είναι σίγουρα ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και πολλές φορές και οικονομική απόσβεση :)Πολλές εταιρίες σιωπούν...
Τι πρέπει όλοι οι κάτοχοι (μελλοντικοί ή μη) ιστοσελίδων να γνωρίζουν.

1. Από την στιγμή που αγοράζετε κάποιο domain, ΧΩΡΙΣ να το ζητήσετε, θα πρέπει να σας αποστέλεται ο Κωδικός Εξουσιοδότης του domain που κατοχυρώσατε, καθώς και την ΑΚΡΙΒΗ επωνυμία τα οποία δηλώθηκαν κατά την καταχώρηση αυτή. Ο λόγος πολύ απλός. Κάποια στιγμή μπορεί να αποφασίσετε τη μεταφορά του domain σας σε κάποιον άλλο καταχωρητή. Για να γίνει λοιπόν αυτό, είναι απαραίτητα τα δύο παραπάνω στοιχεία. Δεν είστε υποχρεωμένοι σε καμμία περίπτωση να μπαίνετε στην διαδικασία να αποστέλετε ούτε αιτήσεις, ούτε υπογραφές, ούτε οτιδήποτε άλλο για να καταφέρετε να αποκτήσετε τα στοιχεία αυτά. Από την στιγμή λοιπόν που έχετε πληρώσει οποιονδήποτε καταχωρητή για να κατοχυρώσει το domains σας, έχετε δικαίωμα να τα γνωρίζετε εξ' αρχής.


2. Με την αγορά από οποιαδήποτε εταιρία κάποιου πακέτου φιλοξενίας έχετε επίσης το δικαίωμα να γνωρίζετε τους κωδικούς πρόσβασης στην διαχείριση του πακέτου φιλοξενίας και συνεπώς στα αρχεία της ιστοσελίδας σας (FTP Credentials), καθώς και τους κωδικούς των λογαριασμών E-mail, κλπ. Δεν υπάρχει καμμία νομική δικαιολογία την οποία μπορεί να επικαλεστεί οποιαδήποτε εταιρία προκειμένου να μη σας παραδώσουν τους κωδικούς αυτούς. Το μοναδικό που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτό, είναι πως αν προκύψει κάποιο σφάλμα στην ιστοσελίδα ή σε κάποιον E-mail λογαριασμό σας το οποίο προκλήθηκε από εσάς, καμμία εταιρία σαφώς δεν θα αναλάβει την ευθύνη.


Απαιτήστε λοιπόν από όποια εταιρία σας "κρατάει κρυφά" τα παραπάνω στοιχεία, καθώς είναι πολύ απλός ο λόγος: Έχετε πληρώσει για όλα αυτά και συνεπώς αποτελούν ιδιοκτησία σας.Έλεγχος και Εγκυρότητα

Για να ελέγξετε κατά πόσο ποσοστό ακολουθεί ο περιηγητής / browser σας τα W3C Standards, μπορείτε χρησιμοποιώντας τον να επισκεφθείτε αυτήν την διεύθυνση: acid3.acidtests.org


Για να ελέγξετε την εγκυρότητα του Markup της ιστοσελίδας σας, επισκεφθείτε την παρακάτω διεύθυνση και συπληρώστε την διεύθυνση της ιστοσελίδας σας: validator.w3.org


Ελέγξτε την βαθμολογία PageRank που διαθέτει η ιστοσελίδα σας: www.prchecker.infoΧρήσιμα προγράμματα για τους χρήστες του Internet

Ανάγνωση PDF Αρχείων:

Αναπαραγωγή Αρχείων Flash:

Προτεινόμενο software FTP Πρόσβασης

Περιβάλλον Linux Περιβάλλον MacOS Περιβάλλον Windows
Filezilla

Προτεινόμενο software Αλληλογραφίας / Mail

Η δική μας πρόταση για ένα πρόγραμμα αλληλογραφίας, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν προγράμματα σαν το Outlook Express (το οποίο έχει σταματήσει να αναβαθμίζεται από το 2002), είναι η χρήση του εύκολου, γρήγορου και αξιόπιστου Mozilla Thunderbird.


Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ:

Περιβάλλον Linux Περιβάλλον MacOS Περιβάλλον Windows
Thunderbird (EN - GR)


Δοκιμάστε άλλους browsers...

Έπειτα από πολλές αναφορές για σοβαρά κενά ασφαλείας, μηνύσεις από χώρες, μη-ακολουθίας των W3C Standards (κάντε ένα τεστ με οποιαδήποτε έκδοση του Internet Explorer στο acid3.acidtests.org) και πολλούς άλλους λόγους, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε κάποιον άλλον browser.


Επίσης, ανακοινώνουμε ότι δεν θα γίνεται εφικτή από εμάς η απόλυτη υποστήριξη για προηγούμενες εκδόσεις του συγκεκριμένου browser εφόσον δεν συμμορφώνονται με τα W3C Standards.


Με αυτό σαφώς δεν εννοούμε πως οι ιστοσελίδες σας δεν θα υποστηρίζονται καθόλου από τον Internet Explorer, απλώς από την στιγμή που ακολουθούν τα W3C Standards και είναι σωστά ορατές από browsers που επίσης τα ακολουθούν, δεν θα είναι πάντα εφικτό το ακριβώς ίδιο ορατό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιείτε αυτόν τον browser.


Browsers που προτείνουμε είναι οι εξής:

Περιβάλλον Linux Περιβάλλον MacOS Περιβάλλον Windows
Mozilla Firefox (EN - GR) Mozilla Firefox (EN - GR) Mozilla Firefox (EN - GR)
Google Chrome (EN - GR) Google Chrome (EN - GR) Google Chrome (EN - GR)
  Apple Safari  

Παρ' όλ' αυτά, όποιοι χρήστες επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτόν τον browser, το λιγότερο που μπορούμε να προτείνουμε είναι να τον αναβαθμίζουν συχνά από εδώ.